9/10/2014

Helppo ja terveellinen chiavanukas

Joku kyseli multa treenipostauksessa näkyneestä välipalasta. Tämä sammakonkudun näköinen lieju on englanniksi chiaseedpudding, suomeksi vaikka chiavanukas. Söin ennen kamalat määrät mm. maitorahkaa, mutta samalla kun olen alkanut vältellä gluteenia, vähensin myös maitotuotteiden käyttöä. Tämä välipala on mainio siksi, että se on sekä gluteeniton että maidoton - ja ennen kaikkea se maistuu ihanalta Mainiota on myös se, että vanukkaan voi valmistaa etukäteen, jolloin nälkäisenä ei tarvitse kuin napata purkki jääkaapista.
Raaka-aineet ovat yksinkertaiset, chia-siemeniä ja mantelimaitoa. Chia-siementen upeista ravintoarvoista voitte lukea lisää vaikkapa täältä, mutta lyhyesti sanottuna kyseessä on siis ruuansulatusta hellivä supersiemen, jonka ravintoarvot ovat huikeat. Chia-siementen kerrotaan auttavan mm. painonhallinnassa. Pikkuruisilla siemenillä on kyky imeä itseensä 10-kertainen määrä nestettä, eli siemenet turpoavat ja muuttuvat geelimäisiksi yhdistettynä johonkin nesteeseen.

Valmistan chiavanukasta yleensä kerta-annoksiksi, tällä kertaa n. 2dl vetoiseen lasipurkkiin. Pohjalle kaadoin n. 2rkl siemeniä, jonka jälkeen täytin purkin mantelimaidolla ja sekoitin ravistelemalla. Sanotaan. että siemenet voivat turvota jo tunnissa parissa, mutta itse pidän niitä vähintään yön yli ja sekoitan jossakin vaiheessa jos muistan.
Valmiin chiavanukkaan joukkoon voi lisätä vaikka mysliä, hedelmiä, marjoja tai siemeniä, mitä vain mieli tekee. Laitoin tällä kertaa hieman gluteenitonta mysliä, soseutettua mangoa sekä manteleita - nam♥ Valmista vanukasta voi käyttää myös smoothiessa tai vaikka rahkan kanssa. Chia-siemenet ovat myös erinomaisia tuorepuuron raaka-aineena.
Onko moni teistä jo tutustunut näihin supersiemeniin?

Ps. En tiedä huomasitteko, mutta ajattelin luopua eläinotsikoistani. sillä vaikka niiden keksiminen onkin hauskaa, alkaa jopa minulta loppua otukset päästä kesken (ja kyllä, olen katsellut yleareenasta Avara Luontoa sillä silmällä..) Mielipiteitänne? Ne ovat tärkeitä

6 kommenttia:

 1. Sun eläinotsikoit on kyllä ihania, mutta ehkä niistäkin menee maku jos niitä väkisin keksii :) jos teet kompromissin, käytät tommosia otsikoita kun huvittaa ja eläinotsikoita, kun keksit hyviä:)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kompromississa on kyllä ideaa (: Ehkäpä voisin tehdä eläinotsikoita silloin, kun en muuta keksi?

   Poista
 2. Älä luovu eläinotsikoista!!!!:"( ne on ihan huikeita, en tajua miten aina keksit niitä!! Ps toi vanukas näyttää niiiiin herkulliselta en kestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin hankala juttu, kun haluaisin blogin olevan lukijaystävällinen ja siinä mielessä ns "asiaotsikot" ovat käteviä, että jonkin postauksen voi löytää otsikon avulla, mutta toisaalta taas mun blogissa eläinotsikot on ollut alusta asti suunnilleen ainut muuttumaton asia ja se on myös lukijoiden mieleen :D Vaikeata ! Ps. Tuo vanukas on loistavaa♥

   Poista
 3. Miks oot vähentäny gluteiinia ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vatsa voi huomattavasti paremmin gluteenittomana (: Suosittelen kokeilemaan parin viikon ajan vaikkei mitään suurempia vaivoja masun kanssa olisikaan - eron huomaa silti! Gluteeni, kuten myös maitotuotteet ja liha muodostaa eräänlaista "geeliä" meidän ruuansulatuselimistöön ja näin ollen hidastaa aineenvaihduntaa ja tärkeämpien aineiden imeytymistä.

   Poista