8/25/2015

Tärppejä uuteen treenikauteen

Syksy on muutoksen aikaa ja monelle se voi tarkoittaa myös uusia, terveellisiä elämän tapoja tai "takaisin ruotuun" palaamista kesäloman jälkeen. Kokosin pienen vinkkilistan kaikille treenejä aloitteleville. Pääasiassa vinkit on kirjoitettu salilla treenaamista ajatellen, mutta nämä sopivat myös moneen muuhun lajiin
Suunnittele treenit etukäteen Multa kysellään monesti, kuinka jaksan/viitsin/kerkeän treenata useana päivänä viikossa täysipäiväisen työn lisäksi. Mulla apuna toimii viikon treenien suunnittelu etukäteen. Sunnuntaisin katson tulevan viikon työvuoroja ja mietin minä päivinä käyn salilla ennen työpäivää ja milloin taas treenaan töiden jälkeen. Yleensä lyön viikolle 3 treeniä varmasti lukkoon ja lisäksi suunnittelen 4. treenin esimerkiksi tyylillä "voin tehdä torstai iltana tai perjantai aamuna", eli liikkuvasti ja 5. treeni taas on yleensä vapaavalintainen, eli jos aikaa ja intoa on vaikkapa jonakin suunniteltuna vapaapäivänä, voin tehdä treenin. Kesäisin tämä 5. treeni on aika usein käsittänyt lenkkeilyn kotikotona koiran kanssa.

Kiinnitä huomiota syömiseen Säännöllinen treenaaminen olisi todella helppoa, jos ei olisi päivittäin töissä tai koulussa, sillä syömistä ei tarvitsisi pahemmin suunnitella. Tosiasiahan on, ettei työpäivän jälkeen jaksa kukaan lähteä salille nälkäisenä. Joskus töiden jälkeen nautittu, täyttävä päivällinen kuitenkin vie treenihalut kokonaan mennessään, heti syönnin jälkeen kun ei raskasta liikuntaa tulisi harrastaa ja parin tunnin odottelun aikana sitä voi kummasti jumittua sohvalle.. Mun vinkki tähän on, että suunnittelee treenipäivien syömiset etukäteen (miten niin rakastan suunnittelua?). Töissä/koulussa tulee syödä täyttävä lounas. Koulussa tämä on usein hankalaa, sillä ruokalassa tarjottava ruoka harvoin on ravintoarvoiltaan treenaajalle sopivaa. Kokoa annos kuitenkin lautasmallin mukaan ja ota vaikka lisäksi mukaan avokado, jonka voi nauttia koululounaan lisänä. Töissä täydellinen lounas onnistuu itse tehdyillä eväillä. Työ-tai koulupäivän lopulla tulee nauttia vielä ravintorikas välipala, esimerkiksi täyttävä smoothie ja pähkinöitä, josta saadun energian turvin voi heti päivän päätyttyä lähteä treenaamaan. Tällöin päivällisen voi nauttia vasta treenin jälkeen!
Kaverin kanssa Mä nautin yksin treenaamisesta, sillä en jaksa salilla jutella kenenkään kanssa. Yhdessä miehen kanssa salilla käydessäkin tuskin vaihdetaan treenien aikana montaakaan sanaa. Mutta sali- tai mitä tahansa liikuntaharrastusta käynnistellessä seura voi tehdä hyvää. Treeneistä luistamisen kynnys kasvaa, kun tietää, että toinen odottaa mukaan ja toki yhdessä liikkuessa on se hyvä puoli, että kiireisenä arkena treffit ja treenin voi hoitaa samalla. Jos siis yhtään epäilee, että kaveri saattaisi olla hyvä kannuste treenaamiseen niin rohkeasti vaan kyselemään lähipiiristä. Kilpailuhenkinen voi myös rikkoa paremmin omia rajojaan kaverin "painostuksen" alla.

PT:n palvelut hyödyksi Monille saleille liittyessä alkuun kuuluu ilmainen tapaaminen personal trainerin kanssa, joka katsoo treenit alkuun. Tämä hyöty kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi, vaikka salilla käyminen olisi ennestään tuttuakin. Muutenkin tapaaminen PT:n kanssa voi olla paikallaan esim. pitkän tauon jälkeen tai jos treenit tuntuu junnaavan paikallaan - ja ihan vaikka kaikki olisi hyvinkin, sillä itse olen ainakin saanut jokaisesta tapaamisesta lisämotivaatiota. Personal Trainer voi pelkän saliohjelman lisäksi auttaa oikean ruokavalion ja kehonhuollon suhteen. Vaikka PT:n palvelut voivat tuntua hintavilta, kannattaa ajatella rahan olevan vain panostus suhun itseen - ja miksi itsestään haluaisi säästää? Myös hyvä lahjavinkki urheilulliselle puolisolle on tapaaminen oman salin PT:n kanssa!
Tavoitteet avuksi Oli liikuntamuoto sitten mikä hyvänsä, mun suosima saliurheilu tai vaikkapa kuntouinti, antavat realistiset tavoitteet hyvää lisämotivaatiota treeniin. Painotan sanaa realistinen, sillä liian kovat tavoitteet aiheuttavat pettymyksiä ja näin ollen innon lopahtamista. Oli tarkoituksena sitten mikä hyvänsä, painon pudotus, kiinteyttäminen tai vaikkapa notkeampi kroppa, kannattaa olla maltillinen. Jos päätavoitteena on näkyvät vatsalihakset, kannattaa ensimmäiseksi tavoitteeksi ottaa keskivartalon napakoituminen tunnusteltaessa, sen jälkeen pikkuhiljaa linjojen erottuminen aamuisin jne. Tavoitteiden saavuttaminen tuo iloa ja muistutuksen siitä, miksi urheilua harrastaa. Tämän vuoksi kannattaa enemmin vaikka asettaa todella monia pieniä tavoitteita matkan varrelle yhden ison sijaan.

Jos teillä on jotakin hyviä vinkkejä aiheeseen liittyen, niin laittakaa ne ihmeessä jakoon kommenttiboksissa  

Ps. Vielä tämän viikon perjantaihin aikaa osallistua No Nothing-hiustuotteiden arvontaan TÄÄLLÄ!

2 kommenttia:

  1. Tää postaus tuli ihan niin hyvää aikaan! Olen päättänyt jälleen aloittaa liikkumaan enemmän kun syyskuu alkaa ja tässä on kokoajan sitä motivaatioa (kadonnutta) yritetty metsästää. Tästä sitä motivaatio sai sekä hyviä vinkkejä, kiitos Essi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsit vähän hyvä kuulla, että tästä oli sulle apua ♥ Kyllä se motivaatio sieltä vielä löydetään (:

      Poista