11/13/2015

#vainvuorotyöjutut

Olen nyt puoli vuotta saanut tehdä koko päiväisesti rakastamaani työtä, mikä on musta ihan huippu juttu Aivan uskomaton fiilis, kun kaikki päivät saa tehdä juuri sitä mistä pitää. Meidän kampaamo on auki arkisin 9-20 sekä myös lauantaisin 9-16, joten tämän työpaikan myötä mun on pitänyt opetella elämässä johonkin ihan uuteen - nimittäin vuorotyöhön. Vaikkei meidän vuorot olekaan kaikista "raaimmasta" päästä verrattuna vaikka hoitoalan vuoroihin, olen silti kiinnittänyt huomiota joihinkin seikkoihin, joita halusin nostaa esille.

Elämässä ei ole täydellistä rytmiä Koulussa käydessä meillä alkoi melkein aina päivät aamulla kahdeksalta, joten unirytmi oli tosi tiukka ja säännöllinen, jotta unta tuli joka yö vähintään se 8h. Nyt, kun töiden alkamisajankohta voi olla mitä vain 9 ja 13 väliltä, tuntuu rytmi välillä olevan hieman kadoksissa.

Hitaat aamut Olen itse ehdoton aamuihminen ja tykkään mieluusti tehdä esim. treenit aamuisin. Vuorotyöläisenä aamuista on tullut yhä useampana päivänä se hetki, jolloin saa puuhailla jotakin itselle tärkeää ihan rauhassa. Sopii mulle

Arkivapaat Vapaapäivä keskellä viikkoa tuo ihanan hengähdystauon ja mahdollistaa monia juttuja. Arkisin on helpompi hoitaa vaikkapa jotakin virallisempia asioita, kuten pankissa käyminen ja kaupassa käyminen keskellä päivää on sujuvaa, kun liikkeellä on keskimääräistä vähemmän ihmisiä. Arkivapaat on mulla myös aina siivouspäiviä, sillä saan huitoa rauhassa menemään, kun toinen osapuoli on koulussa.

Viikonloppu menettää merkityksensä Kun lauantaikin on tavallinen työpäivä, perjantai ei tunnu enää lainkaan perjantailta ja usein unohdankin toivotella asiakkaille mukavia viikonloppuja. Toisaalta positiivista tässä on se, ettei sunnuntai enää tunnukaan aivan niin kurjalta päivältä kuin aiemmin, se kun on meillä viikon ainoa varma vapaapäivä.

Ystävien tapaaminen on haastavaa Jos kaveripiiri sattuu olemaan opiskelijoita tai "tavallisissa" töissä käyviä, voi yhteisen ajan löytäminen olla haastavaa. Jotkut kavereista myös helposti unohtavat, että vuorotyöläisellä viikonloppua ei käytännössä ole.

Typerät vuorot Tykkään meidän aamu- ja iltavuoroista, sillä kummassakin jää jompaan kumpaan päähän päivästä hyvää aikaa puuhailla jotakin. Mutta kaikista typerimpiä ovat vuorot aivan keskellä päivää, vaikkapa 10-18, jolloin sekä aamusta, että illasta jää vain vähän aikaa millekkään.

Iltavuorosta aamuvuoroon Meillä pyritään töissä välttämättään tälläistä yhdistelmää, mutta joskus on joustettava. Kun työpaikan jättää illalla viimeisenä ja palaa paikalle aamulla ensimmäisenä, tulee vähemmästäkin olo, ettei muuta elämää ole kuin työ.

Lomilla on suuri merkitys Vuorotyöläiset eivät pääse levähtämään viikonloppuisin, joten kaikki lomat tuntuvat entistä arvokkaammilta. Toisaalta loma-ajat myös suunnittelee helposti täyteen kaikkea sellaista, mitä ei kiireisenä arkena ehdi tehdä (ystävien tapaaminen, reissut yms.) jolloin aikaa lepäämiselle ei jää silloinkaan.
Onko ruudun toisella puolen vuorotyöläisiä? Allekirjoitatteko väittämiä?

Ps. Koen tälläisiin "pohdiskelu"-teksteihin kuvien valkkaamisen kamalan vaikeaksi. Tämäkin aihe, työ, on aika hankala kuvata kuvin. Niimpä valitsin koneen syövereistä erilaisia juttuja mitä mulle tulee yleisesti mieleen sanasta työ - eli toisinsanoen kuvia kahvista ja hiuksista !

2 kommenttia:

  1. Tätä oli kiva lukea ja pystyin samaistumaan moneen kohtaan. Tai siis muistan millaista se oli kun teki vuorotyötä! Ja hei, mulla on sama juttu, että "pohdiskelu"-postauksiin on hankala valita kuvia. Mutta hyvin sä olet tässä onnistunut<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, kiva kuulla että olin onnistunut nostamaan esille sullekkin tuttuja pointteja :D Ja kiitos ♥ Välillä olisi mukava kirjoittaa tälläisiä useamminkin, mutta kuvaongelma on haastava :D

      Poista