10/21/2016

Voiko halpa olla hyvä?

Juostuani ympäri Jyväskylää Haglöfsin-goretexpuvun perässä (ja hankittuani lopulta settiin kuuluvat housut Tampereelta, koska lähempää ei löytynyt) nuosi tämä aihe mieleeni, etenkin, kun lompakko kyseistä ulkoilupukua ostaessa keveni reilulla kädellä. Voiko halpa ja hyvä yhdistyä samassa tuotteessa?
Siirryttäni puolitoista vuotta sitten opiskeluista täyspäiväisesti työelämään, nousi elintaso kerta heitolla. Vaikka työskentelenkin kiistatta erittäin matalapalkkaisella alalla, olen alkanut ostoksissani niin sanotusti panostaa laatuun - ja tämä yleensä tarkoittaa myös korkeampaa hintaa. 
Joissakin tavaroissa ero halvan, "merkittömän" tuotteen ja kalliimmaan merkkituotteen on selkeä, tästä mielestäni paras esimerkki ovat erilaiset asusteet, kuten laukut, kengät ja korut. Kuinka montaa H&m:n 30 euron laukkua voisi käyttää vielä yli 20 vuoden kuluttua? Mun toinen Louis Vuittonin laukku on vuosimallia -95 ja on mulla aktiviisessa arkikäytössä - tälläisessä tapauksessa voi mielestäni sanoa, että tavara maksaa itsensä takaisin. 
Vaatteissa, etenkin päivittäisessä käytössä olevissa, kestävyyteen vaikuttaa paljon materaali, jonka tulee kestää kulutusta ja säilyä kauniina myös toistuvien pesujen jälkeen. Valitettavan moni ketjuliikkeen edellusin vaatekappale ei täytä näitä vaatimuksia, mutta toisaalta olen huomannut, että materiaaleihin perehtymällä voi tehdä laadukkaita löytöjä myös halvalla. Hinnakkaampia vaatekappaleita hankkiessa taas saa yleensä joko myyjältä tai viimeistään vaatteen mukana tulevista tuotelapuista paremmat ohjeet pesuun ja hoitamiseen. Köyhän ei kannata ostaa halpaa, sanotaan, ja mielestäni tämä pitää ihan paikkaansa. Jos on käytettävissä rajallinen budjetti, on järkevämpää sijoittaa hieman arvokkaampiin vaatteisiin, mikäli tietää niiden kestävän varmasti käyttöä. 
Kosmetiikka on harvoja juttuja, joissa halpa voi joskus olla kalliimpaa parempi. Meikeissä, hoitotuotteissa yms. raaka-aineet ovat usein samoja, joskin pitoisuudet tuotteiden välillä vaihtelevat. Tärkeintä on tuntea oma ihonsa ja sen tarpeet, sekä mahdolliset allergiat, jolloin sopivia tuotteita voi löytyä monista hintakategorioista. Yleensä kuitenkin kalliimmat tuotteet ovat riittoisampia - moni sanoo esimerkiksi huomanneensa selvän eron marketti- ja kampaamoshampoopullon kestoissa. Itse tykkään kosmetiikassa panostaa kaikkein käytetyimpiin tuotteisiin, kuten hyvään kasvorasvaan ja meikkivoiteeseen, joiden sopivuudella on myös selvä vaikutus ihon hyvinvointiin.
Kuinka sitten on vaikkapa tatuointien tai ripsipidennysten suhteen? Käsityöammattilaisena voin itse sanoa, että esimerkiksi hyvällä kampaajalla - kuten myös kosmetologilla, tatuoijalla yms. on syynsä korkeaan hintaan.  Kun työ tehdään ammattitaidolla, turvallisesti, hygieenisesti ja kaikki verot sekä muut maksut suoritetaan lain mukaan nousee hinta pakosti tietylle tasolle. Usein korkeampi hinta kertoo myös suosiosta - joka taas tietenkin tuo positiivista kuvaa tekijästä. Olenkin sitä mieltä, että halpa hinta tälläisissä jutuissa soittaa hälytyskelloja! 
Sama pätee myös eläimiin - rotukoiran pentu useita satoja euroja muita samanrotuisia halvemmalla? Tälläinen hankinta voi kuulostaa hyvältä, mutta tulee yleensä valitettavasti maksamaan loppujen lopuksi kalliimpia enemmän.

Mitä ajatuksia tämä aihe teissä herättää?

8 kommenttia:

  1. Olen kyllä täysin samaa mieltä, että joissakin jutuissa on vaan parempi panostaa kuin pihistää! Esimerkiksi juuri nuo mainitsemasi ripsienpidennykset - en voisi kuvitellakaan että luottaisin tekijään täysin, jos hän pyytäisi niistä vaikka 20 euroa :D Itse olen myös oppinut näin iän myötä katsomaan aina vaatteiden materiaalin, eikä enää tule tuhlattua rahaansa niihin akryylineuleisiin tai muihin käytössä helposti kärsiviin materiaaleihin.
    Kivaa viikonloppua sinne! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, etenkin nuo jutut, joilla voi pahimmillaan pilata terveytensä (ripsipidennykset, tatuoinnit yms) eivät todellakaan ole oikea kohde säästää! Materiaalien tutkiminen ja hoito-ohjeiden selvittäminen on kullan arvoinen vinkki! Superkallistakaan vaatetta ei ole järkevä ostaa arkikäyttöön mikäli se täytyy esimerkiksi aina pesettää pesulassa!
      Mahtavaa viikonloppua sinnekin ❤️

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiva kuulla Iina että pystyt allekirjoittamaan tämän :)

      Poista
  3. Itse myös muutama vuosi sitten alkanut panostamaan laatuun kyllä. Ja on tullut huomattua että se on kannattanut!

    Voisitko kuvata tuon korsin lompsan sisältä? Itsellä tuommoinen pienempi lompakko hakusessa..mietin minkälainen olisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan pitkässä juoksussa kyllä huomaa, että laatuun panostaminen kannattaa :) Jotenkin koen, että oma tyylikin on helpompi "säilyttää", kun ei koko ajan tarvitse olla ostelemassa esim. uusia takkeja huonoksi menneiden secundariepujen tilalle!

      En tähän hätään oikein tiennyt miten olisi kuvan lompakosta sulle esittänyt, joten etin sulle netistä kyseisen lompakon: https://www.aukia.fi/naiset/laukut-ja-lompakot/mmk-lompakko-jetset-m-ziparound-p-100521.html

      Toi on ollut tosi hyvä hankinta, sillä on just vähän pienempi, mutta sisälle mahtuu kyllä kaikki tarvittava. Jos just ton haluat, niin kannattaa olla nopea, sillä ainakin pikaisten googletteluiden jälkeen tota ei meinannut löytyä enää mistään, eli olisiko lopetettu jo kyseinen malli?

      Poista
  4. Mikä on tuon LV mallin nimi? Löytyyköhän niitä mistään nettikaupasta, vai onko näin jyväskyläläisenä pakko lähteä helsinkiin asti ostamaan.. noita fb kirppareita en oikein koe omakseni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon laukun tarkka malli on Louis Vuitton Neverfull Gm Damier azur :) muistaakseni Lv:ltä pystyy tilaamaan, niin että soittaa Helsingin liikkeeseen ja he lähettävät laukun. Mistään nettikaupoistahan Vuittoneita, kuten ei muitakaan luksusmerkkejä pysty ostamaan. Suosittelen soittamaan Esplanadin myymälään ja kysymään miten ulkopaikkakuntalaisen on mahdollista laukku saada :) Toisaalta heidän Helsingin myymälä on käymisen arvoinen paikka, joten mikäli "postimyynti" ei toimi niin en voi kuin suositella kivijalkaliikettä❤️
      Toivottavasti tästä oli apua!

      Poista