2/03/2015

Toivepostaus: 4 smoothiereseptiä

Sain instagramissa toiveen postauksesta, jossa kertoisin lemppari smoothiereseptejäni ja idea oli minusta hyvä, kiitos siitä Smoothieta mun tulee juotua lähestulkoon päivittäin ja ne ovat muunneltavuutensa vuoksi käteviä osana aamu-, ilta- tai välipalaa.
Mun smoothiereseptejä on karkeasti jaoiteltuna kahta kategoriaa: ns. "raakasmoothiet" ja maitotuotteita sisältävät smoothiet. Kummankin kategorian sisällä on useita lemppariyhdistelmiä. Erona näillä kahdella on siis se, että raakasmoothiessa kaikki ainekset ovat raakaruokavalioon sopivia, siis ei viljatuotteita, ei maitotuotteita, ei sokeria jne. "Tavallinen smoothie" sen sijaan sisältää myös esim. rahkaa tai jogurttia. Kesällä tekee enemmän mieli kevyempiä raakasmoothieita, kuten myös kausina, jolloin keho kaipaa puhdistusta ja pidän maitotuotteiden syönnistä taukoa. Talvisin ja treenien jälkeen rahkapohjainen smoothie maistuu - sillä no, rahka on todella helppo ja halpa proteiinin lähde.

Raakasmoothie on tavallista helpompi ottaa mukaan evääksi, sillä ei tarvitse pelätä maitotuotteiden puolesta vaikka välipala odottelisi kassin pohjalla iltapäivään saakka. Raakasmoothieen on helppo piilottaa terveellisiä ainesosia, kuten avokado etenkin sellaisten, jotka eivät kyseisen terveyshedelmän(vai vihanneksen?) mausta muuten pidä. Tässä kaksi kuvissa näkyvää raakasmoothie-lemppariani (huom. kaikki määrät ovat n. määriä sillä itse valmistan smoothiet aina silmämääräisesti):
 Sitruunainen mustikka-raakasmoothie (2 annosta)
2-3dl pakastemustikoita
1 sitruuna
1 avokado
1 dl chiavanukasta
1 rkl pellavansiemenrouhetta
vettä tarpeen mukaan

Huristele blenderissä mustikat, paloiteltu avokado, chiavanukas ja pellavansiemenrouhe takaiseksi mössöksi. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu seokseen. Sekoita ja lisää joukkoon vettä halutessasi smoothiesta juoksevampaa
Marjainen raakasmoothie eväs (2 annosta)
1 dl pakaste mansikoita
1 dl pakaste mustikoita
1 dl pakaste mustaherukoita
1dl chiavanukasta
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kokonaisia manteleita
vettä tarpeen mukaan

Sekoita blenderissä ensin kokonaiset mantelit ja auringonkukansiemenet, jotta saat niistä riittävän pientä murua. Lisää tämän jälkeen joukkoon loput ainekset ja hurista tasaiseksi massaksi. Tarkista seoksen paksuus ja lisää halutessasi vettä.

Rahkapohjaiset smoothiet ovat jo ulkonäöltään paksumman näköisiä ja iso lasillinen tälläistä riittääkin hyvin välipalaksi itsestään. Saan äitini kautta suurtalouskeittiö-kokoon pakattua reilu 3kg mangososesäilykettä, joka on siis 100% mangoa. Jaan sen pienempiin pakasterasioihin, joita on kätevä ottaa sulamaan smoothietarpeiksi. Mangosta onkin tullut yksi suosikkiraaka-aineeni smoothieissa Nykyään olen bongailluit ainakin suurimmista ruokakaupoista 100% mangososetta kotitalouskokoisena.
Näissä smoothieresepteissä yhdistyvät raikkaiden hedelmien ja marjojen maut rahkan pehmeyteen:

Makea mansikkasmoothie (2 annosta)
2dl pakaste mansikoita
1 prk/250g vähärasvaista maitorahkaa
1 rkl turkkilaista jogurttia
mansikka-lime mehukeittoa oman maun mukaan
tarjoillaan yhdessä itse tehdyn gluteenittoman myslin kanssa

Sekoita blenderissä mansikat, rahka ja turkkilainen jogurtti tasaiseksi mössöksi. Lisää joukkoon mehukeittoa (itse pidän esim. Valion mansikka-limemehukeitosta) jotta seoksesta tulee juoksevampaa. Annostele lasiin vuorotellen kerros mysliä ja smoothieta ja syö välipalaherkku lusikalla.
Pehmeä mangosmoothie (2 annosta)
2dl 100% mangososetta
1 prk/250g vähärasvaista maitorahkaa
1 rkl turkkilaista jogurttia
mansikka-mehukeittoa 
pinnalle nokare turkkilaista jogurttia ja pieni kourallinen kokonaisia manteleita

Sekoita blenderissä mango, rahka ja jogurtti ja lisää jälleen mehukeittoa sen verran, kun on tarvis (tähän sekoitukseen sopii mielestäni tavallinen mansikka-mehukeitto parhaiten). Kaada juoma lasiin ja lisää koristeeksi vielä hieman turkkilaista jogurttia sekä manteleita tuomaan purutuntumaa.

Löytyykö teistä kaltaisiani smoothie-hulluja? 

2 kommenttia:

  1. Mä olen löytänyt smoothieiden (olipas hupsu taivutus) ihmeellisen maailman vasta ihan äskettäin. Nykyään tuntuu ettei aamu lähde käyntiin ilman vihreää taikasmoothieta, johon yleensä viskaan pinaattia, kurkkua, omppua, sitruunaa ja chiasiemeniä :P Kiitos näistä resepteistä, täytyy ottaa kaikki kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :D Oi, sun vihersmoothie kuulostaa ihanalta ja ainakin ravintoarvot on kohdillaan ♥ Nam !

      Poista