1/06/2016

4 vinkkiä helpottamaan treenejä ruuhkasaleilla

Ihanaa vuotta 2016  Vuosi on hyvä aloittaa blogissa treenijutuilla. Pari päivää sitten postasin instaan kuvan, joka sai paljon positiivista huomiota tekstinsä vuoksi. Kirjoitin kuvan alle mun fiiliksiä vuoden alkamisesta näin: 

"‼️Nyt on taas se aika vuodesta kun salit täyttyy uusista liikkujista. Sovitaanko kuitenkin, ettei kukaan valita tai nyrpistele nenäänsä uusille tulokkaille? Päätös elämäntapamuutoksesta on vaatinut paljon rohkeutta ja joillakin salijäsenyyden taustalla voi olla kuukausien harkinta. Eihän kukaan halua olla pilaamassa uuden treenaajan fiilistä, etenkin kun me kaikki tiedetään millaista on olla sormi suussa uudella salilla! Niimpä tänään jalkaprässiin jonottaessa päätin, että yritän hymyillä salilla kaikille ja jos huomaan jonkun epäröivän, kysyn tarvitaanko apua. Me kaikki voidaan yhdessä vaikuttaa siihen, ettei ruuhka salilla jää vain alkuvuoteen vaan mahdollisimman moni uusi liikkuja saisi kiinni siitä, miten mahtava elämäntapa tää on - eiks je?"

Mulle alkuvuoden ruuhkaisuus saleilla ei ole ongelma ja käyn muutenkin usein liikkumassa juuri pahimpaan ruuhka-aikaan iltapäivisin. Musta on jollainlailla rauhoittavaa, jos esim. pukkarissa on vilinää ja samoin saunahetki salin jälkeen on paljon kivempi jakaa jonkun kanssa, kuin kykkiä löylyissä yksinään. Tiedän, että moni kuitenkin mielellään välttäisi alkuvuoden ruuhkat liikuntakeskuksissa, joten tässä muutamia neuvoja sen suhteen
Ajoituis oikeaksi Jos vain mahdollista, suuntaa salille aikaisin aamusta sillä se on vain tosiasia, että harva saa itseään liikkeelle kukonlaulun aikaan. Mä itse tykkään eniten liikkua aamuisin, joten aina kun mahdollista käyn treenaamassa ennen töitä. Välillä toki tekee hyvää nukkua pidempään. Ja mikäli aamuvirkkuilu ei kertakaikkiaan ole juttusi, myös myöhäinen ilta on usein ajankohta, jolloin salit hiljenevät. Perjantai- ja lauantai-illat ovat  aina varmoja nakkeja, joilloin ruuhkaa inhoavien kannattaa suunnata treenaamaan, sillä suurinosa ihmisistä on silloin .. no jossakin muualla kuin salilla. Mikäli viikko-ohjelmaan kuuluu sekä lenkkejä, että salitreenejä, kannattaakin koettaa rytmittää päivät niin, että ainakin juuri pe ja la iltaisin pääsisit salille.

Suunnittele treenit etukäteen Vaikket treenaisikaan orjallisesti minkään ohjelman mukaan, on hyvä tehdä ainakin omaan päähän suunnitelma tulevasta treenistä. Tällä hetkellä noudatan itse PT:n laatimaa ohjelmaa, joka on mulla paperilla kirjattuna ylös, mutta tapaan suunnitella päivän treenin muutoinkin mielessä valmiiksi. Se nopeuttaa salilla työskentelyä, sekä tietenkin tulee varmistettua, että kaikki lihakset saavat kuormitusta tasapuolisesti. Mieti siis etukäteen valmiiksi, mitä lihasryhmiä aiot tänään treenata, millaisilla liikkeillä ja missä järjestyksessä. Tällöin ruuhka-aikana voit hypätä tietyn liikkeen yli ja siirtyä seuraavaan, mikäli kyseinen laite/paino/paikka on juuri silloin varattu ja palata taaksepäin, kun on taas tilaa. Muistan ajat, jolloin en tehnyt tätä suunnittelua vaan mietin vasta edellisen liikkeen tehtyäni, mitä tekisin seuraavaksi - pahimmassa tapauksessa kaikki mieleen tulevat laitteet/liikkeet olivat varattuja ja pyörin salilla ympäriinsä avuttomana!
Suosi toiminnallisia liikkeitä Mitä jos et tänään kyykkäisikään smith-tangolla, vaan kahvakuulan kanssa ja tekisit askelkyykkyjä käsipainot käsissä liikkuen läpi salin? Monesti juuri laitteille ja tangoille on eniten ruuhkaa, mutta monilla saleilla on paljon vapaata tilaa, jossa treenata. Tällöin kannattaa käyttää luovuutta ja tehdä mahdollisuuksien mukaan treeni pääasiassa oman kehon painolla, irtopainoilla ja esimerkiksi jumppapalloja apuna käyttäen. Itselläni jalka-keskivartalo-päivän liikkeistä puolet tulee tehtyä juuri vapaassa tilassa, sillä keskivartalotreenini koostuu täysin kehon omalla painolla tai irtopainoilla tehtävistä liikkeistä.

Vuorottele kaverin kanssa Vaikka olisitkin salilla yksin, mikään ei estä kysymästä ventovieraalta, sopisiko, että tekisitte sarjat jollakin paikalla vuorotellen. Tämä on tietysti mahdollista lähinnä laitteilla/paikoilla, joissa on helposti säädettävä painopakka ja näin ollen eri painoilla treenaavat voivat nopeasti säätää omansa takaisin. Jyväskylässä asuessani Satsilla treenatessa oli tosi yleistä, että suosituimmilla laitteilla tehdessä joku tuli kysymään, voitaisiinko tehdä vuorotollen ja musta se oli tosi kivaa! Mikäli salilla käy yhdessä kaverin kanssa, kannattaa ruuhka-aikaan ehdottomasti hyödyntää tätä ja samalla tulee ainakin varmistettua, ettei tauot sarjojen välillä veny liikaa. Kaverin kannustaminen on tietenkin lepovuoroisen tehtävä!

Mikäli teille tulee lisää vinkkejä mieleen jakakaa ne toki ihmeessä

4 kommenttia:

  1. Noi sun vinkit on kyllä tosi hyviä ja hyödyllisiä, kiitos niistä! :) Mua itseäni inhottaa ihan kamalasti, kun välillä salilla saa niitä ikäviä ja nyrpeitä katseita tai näkee, miten muut saavat niitä.. Miksei tosiaan voisi mieluummin ystävällisesti tarjota apuaan, jos joku näyttää olevan hieman hukassa, kuin tuijottaa äkäisesti tai pyöritellä silmiään tällaiselle henkilölle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä kuulla, että postauksen vinkit tuli sulle tarpeeseen (: Ja siis oon aivan samaa mieltä sun kanssa! Jokainen meistä on joskus ollu uusi jäsen salilla ja voi varmasti muistaa sen epävarman olon, niin miksi olla toisille niin ilkeä? Ja monesti itselle tulee heti tosi hyvä päivä, jos hymyilee tuntemattomalle ja hän vastaa hymyyn :D

      Poista
  2. Essi, tää postaus tuli niin oikeaan aikaan ja tosi hyviä vinkkejä<3 Arvaa mitä mä nimittäin tein, hain vihdoinkin sen salikortin!! Laitoin sen alkamaan tosin vasta helmikuun ensimmäinen päivä juurikin tuon ruuhkan takia. Itse en pysty keskittymään jos salilla on kauheasti porukkaa ja tuijottavia ihmisiä, joten odottelen tässä, että isommat ruuhkat on ehkä hälventyneet ja koska en todellakaan ole aamuihminen niin olen päättänyt, että käytän yöllisen vireystilani hyväksi eli suuntaan silloin salille. En malta odottaa, että helmikuu alkaa ja pääsen monen vuoden jälkeen saleilemaan :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, ihanaa et tästä postauksesta oli oikeesti hyötyä❤️ Ja siis HYVÄ SÄ!! Nyt alkaa kuule uusi, energinen aikakausi sulla (: Toi on tosi hyvä, että tunnet ittes ja just päätit ettet haluu mennä salille heti pahimpiin ruuhkiin, sekä myös tuo treeniajankohta. Kaikista tärkeintä on kuunnella itseään! Ja hei, iltamyöhällä just monesti on kanssa hiljasta. Mäkin ootan nyt innolla sun puolesta helmikuun alkua!

      Poista