Jooga on vuosisatoja vanha liikunnan ja itsetutkiskelun muoto, joka tuntuu olevan nyt kovassa nousussa ja "uusi trendi" kaiken fitnesshömpän vastapainoksi. Bloggaajat ja ammattiurheilijat hehkuttavat lajia ja naistenlehdet esittelevät eri joogamuotoja - kaikesta päätellen on mainio ajankohta kirjoittaa aiheesta. Ja kyllä, minäkin liityn hehkuttajien joukkoon, joskin haluan antaa myös omat vinkkini joogan suhteen.
Mulle jooga on tuttu jo monien vuosien takaa. Lukioaikoina mulla oli vuoden ajan jäsenyys jooga- ja pilatesstudiolle, jossa kävin tunneilla vähintään kerran viikossa. Tuolloin oli ihanaa huomata oma kehitys! Innostuttuani salilla käymisestä jäi joogailu vähemmälle, mutta kävin silti silloin tällöin kuntosalin jooga- tai pilatestunneilla rauhoittumassa. Nyttemmin muutaman viime vuoden aikana lihaskuntotreenit ovat vieneet mennessään ja lihasmassan kasvattamisen keskellä voin myöntää kehonhuollon jääneen liiankin vähälle. Noin kuukausi takaperin tutkittiin töissä lehtijuttua, jossa migreenistä kärsivä nainen kertoi löytäneensä avun joogasta ja vastaavasti jättäneensä bodypumpit ja salilla rehkimisen (eli juuri ne "mun jutut") pois. Aluksi ohitin tuon artikkelin olankohautuksella, mutta päänsärkyjen jatkuttua se palasi jälleen mieleeni. Viime viikolla päätin aloittaa oman empiirisen tutkimukseni - voisiko jooga olla munkin pelastus? Nyt olen tehnyt viikon ajan jokaisena päivänä vähintään yhden puolen tunnin joogaharjoituksen. Olen herännyt työaamuina tuntia tavallista aiemmin, jotta olen ehättänyt joogata rauhassa. Ja niin uskomattomalta kuin se tuntuukaan, kroppa on voinut päätä myöten paremmin, kuin aikoihin. Päänsäryt ovat pysyneet poissa, vaikka meillä on ollut töissä todella kiireisiäkin päiviä, olen nukahtanut illalla hetkessä ja mieli on ollut entistäkin positiivisempi. Käsi ylös, kiinnostuitteko? Listasin alle muutamia mielestäni tärkeitä juttuja, joita joogaharrastusta aloittavien kannattaa pohtia ♥
Käy tunneilla: Tämä on ihan ensimmäinen ja mun mielestä tärkein juttu. Olen huomannut, että nyt, kun joogasta selvästi on tullut "trendilaji" yksi jos toinenkin sanoo harrastavansa joogaa, vaikkei koskaan ole tunneilla käynytkään. Vaikka kyseessä onkin hidastempoinen ja pääosin rauhallinen laji piilee myös joogassa vaaransa, jossei tiedä mitä tekee. Jotkut asanat voivat väärin tehtynä jopa rikkoa paikkoja. Monissa asennoissa mm. taivutellaan selkää ja niskaa, jotka kaikki varmasti tietävät olevan erittäin arkoja alueita ja mikäli näiden kohdalla tekee liikkeitä virheellisesti, voi jälki olla kaikkea muuta kuin kroppaa kehittävää. Myös joogan pohja - oikeanlainen hengitys, on juttu, jonka oivaltaa kaikista parhaiten ohjatusti - joogahengittely kun ei ole tavallista sisään ja ulos puhaltelua. Kehotankin siis jokaista joogasta kiinnostunutta suuntamaan tunneille joogastudiolle. Moniin paikkoihin saa esim. 10 kerran kortteja, joka on jo mielestäni hyvä määrä lajin sisälle pääsemiseen. Aluksi kannattaa käydä vaikka muutaman kerran viikossa ottamassa tuntumaa lajiin, jonka jälkeen voi alkaa tehdä harjoitteita myös kotona ja käydä sitten vaikka kerran viikossa ohjatuilla tunneilla. Joogatunneilla ohjaaja kiertää tuntilaisten seassa tarkkailemassa ja korjaamassa asentoja, sekä avittaa esim. kieroliikkeissä vieläkin syvempiin asentoihin. Salien peilit myös helpottavat oman asennon tarkkailua, sillä aluksi voi olla vaikea hahmottaa joitakin liikkeitä. Joogaan pätee siis vähän sama juttu, kuin ratsastamiseen. Kuka tahansa voi kiivetä hevosen selkään ja sanoa ratsastavansa, mutta eriasia on osaako todellisuudessa tehdä asioita oikein. Ja samoin kuin ratsastaessa, myös joogassa voi käydä huonosti, mikäli ei tiedä mitä tekee. Kuten hevostellessakin myös joogassa kokemuksen kartuttua voi siirtyä vähitellen myös itsenäiseen harjoitteluun.
Ylläty hikoilusta: Monilla tulee joogasta varmasti ensimmäisenä mieleen venyttelymäisyys ja rauhallinen tempo. Ne kuuluvatkin joogaan, mutta aloittelija saattaa yllättyä siitä, kuinka rankka joogatreeni voikaan todellisuudessa olla. Hiki virtaa ja koko kropan valtaa lämmin tunne, joten vesipullo kuuluu ehdottomasti myös joogatunnin varusteisiin. Aluksi joogaharjoitteet ovat rauhallisempia ja niissä keskitytään hengittämiseen ja oikeaan tekniikkaan, mutta kun päästään vauhtiin, muuttuu tempo nopeammaksi ja asanat vaihtuvat hengityksen tahtiin. Joogaan kuuluu paljon staattisia pitoja, joissa kaikki kropan lihakset aktivoituvat - luvassa on siis ihanaa polttelua kaikkialla kehossa! Joogan hyviä puolia on kuitenkin se, että vaikka treenit voivat olla rankkojakin, kaikki tehdään kuitenkin kehoa kunnioittaen, eikä salilta tuttuja jumeja pääse syntymään. Minulle tämä on ollut joogatessa mieltä lämmittävä tosiasia. Saan tehdä tuntuvia harjoitteita ilman, että täytyy pelätä olkapää- tai hartiajumeja, jotka eivät lupaa hyvää seuraavaa työpäivää ajatellen.
Treenaa säännöllisesti: Tätä ei välttämättä tarvitse edes painottaa, sillä voin luvata, että joogaan ja etenkin sen tuomaan kehon ja mielen tasapainoon jää koukkuun. Jooga voi olla lisänä muita treenejä, mutta koeta kuitenkin etenkin aluksi tehdä pieni "intensiivijakso" joogailun suhteen, jotta lihasmuisti alkaa tallentaa asanoita tehokkaasti ja ihan senkin takia, että huomaat energiatasojen eron arjessa. Mä olen nyt tehnyt tämän viikon kestäneen päivittäisen jooga-kokeilun aikana 2 salitreeniä, mikä on tuntunut juuri sopivalta määrältä. Tämän kuukauden salijäsenyyden loputtua en luultavasti enää hankikaan uutta täällä Seinäjoella, sillä muuttohommat alkavat uhkaavasti lähestyä. Jyväskylään palattuani aion fiilistellä, miten haluan kesällä liikkua. Tällä hetkellä tuntuu vahvasti siltä, että kesä voi mennä suurilta osin joogan ja lenkkeilyn parissa!
Nauti helppoudesta: Kun joogan perusteet ovat hallussa, kyseessä on lenkkeilyn ohella yksi arjen helpoimmista harrastuksista. Tarvitset oikeastaan vain mukavat vaatteet, joissa liikkua. Mikään joogamattokaan ei ole välttämättömyys kotona harjoittelulle, vaan pohjaksi käy aluksi ihan vaikka olohuoneen mattokin. Joogakonkarina olen tehnyt harjoitteita youtubesta löytyvien videoiden mukana, jottei asanoita tarvitse keksiä itse. Oman kehityksen myös huomaa helpommin, kun tekee esim. aamujoogana aina tietyn videon treenin. Mulla onkin tietty puolen tunnin suosikkijooga aamuiksi ja iltaisin valitsen aina sen mukaan, mitä haluan tehdä, selkäpainetta rentouttava jooga, jalkojen liikkuvuuteen keskittyvä jooga, unijooga - youtubesta löytyy valtava määrä hyviä videoita, mutta edelleen kehoitan aloittamaan joogan ohjatuilla tunneilla.
Kuinka moni teistä on kokeillut joogaa?
On muistettava myös,että jooga ei sovi yliliikkuville ihmisille,mikäli tekniikat eivät ole halussa,sillä saa paljon hallaa aikaiseksi. Normaali nivelliikkuvuus on paras vaihtoehto joogaan:). Tosi hyvä postaus kuitenkin kaikin puolin ja ihanaa,että oot päässyt huoltamaan kehoa!
VastaaPoistaJep nimenomaan! Yliliikkuvien nivelien kanssa saa olla joogatessa varovainen ihan tunneillakin :) Ihana fiilis kyllä, kun on löytänyt taas kehonhuollon hienoudet, etenkin jos joogan avulla saan nyt pidettyä migreenin aisoissa!
PoistaLaitoin sulle sähköpostia yhdestä blogijutusta, käy tsekkaamassa jos kiinnostaa :)
VastaaPoistaHuomasinkin sun viestin, mutta taas ei ole muka jotenkin ollut aikaa vastata :D menenpäs heti laittamaan sulle meiliä :)
PoistaIhanan kattava postaus! :) Mua on kiinnostanut tuo joogaminen on jonkun aikaa, nimenomaan koska tuntuu että on sellaisia jumeja mitkä ei vaan lähde perus hieronalla tai normi venyttelyllä. Mutta, mulla on tosiaan yliliikkuvat nivelet niin ei varmaan ainakaan kannata alkaa kotona kokeilemaan, ilman että tietää mitä tekee :D Ps. Ihan huippua, että oot saanut joogamisesta apua <3
VastaaPoistaKiva että tästä sai jotain irti (: Suosittelen sua kokeilemaan joogaa, sillä fyysisten hyvien puolien lisäksi jooga tekee myös mielelle ihmeitä. On ihana rauhoittua kiireisen arjen keskellä kerran päivässä ja keskittyä vain liikkeisiin. Mä oon herkkäuninen ja mulle nukahtaminen on vaikeaa, mutta tämän pian kaksiviikkoisen päivittäisen joogailun aikana oon nukahtanut 10 minuutissa ja nukkunut kuin tukki!
Poista