4/26/2016

Miten kasvattaa hiuksia?

Hiukset ovat naisen kruunu. Kampaajan ammatinkin puolesta lienee sanomattakin selvää, että hiukset on mulle todella tärkeä osa itseäni ja omaa persoonaani. Vaikka mulla on ollut aikojen saatossa voisiko sanoa kaikki mahdolliset hiusmallit aina irokeesistä lähtien on nykyään pitkä tukka ehdottomasti se mun juttu. Olenkin viime aikoina jopa nähnyt painajaisia, jossa mulle on leikattu polkkatukka hahah!
Omasta mielestäni mun tukka ei ole vieläkään erityisen pitkä, mutta näissä asioissa tuppaa tulemaan helposti todella sokeaksi ja vanhoja kuvia vertaamalla hoksaa, että onhan se kasvanut parin vuoden takaisesta todella paljon. Ennen kampaajakoulua olin tehnyt päätöksen kasvattaa hiuksia joskus lukiossa, kun hiukset ylettyi hätäisesti ponnarille. Mun kasvatusprojekti oli kirjaimellisesti pelkkää kasvatusta ja latvoja leikattiin ekan kerran monien vuosien jälkeen viime keväänä. Viimeksi hiuksia on leikattu elokuussa, jolloin halusin niistä linjaltaan tuollaiset todella v-malliset, jotta laittaminen on helpompaa. Tukkaan on tehty vuoden sisällä kahdet vaaleat raidat, muita värikäsittelyitä ei ole, eli suurin osa hiuksesta on mun luonnollista väriä. Edellisistä raidoista alkaa olla nyt puoli vuotta, eikä selvää tyvikasvua näy lainkaan. Värinä kuvailisin mun hiuksia natural blondeiksi, on ihanaa olla luonnostaan todella vaaleatukkainen
Olen tällä hetkellä omiin hiuksiini todella tyytyväinen, niin värin kuin pituuden puolesta. Tavoitteena ei enää varsinaisesti ole kasvattaa, mutta ei se myöskään haittaa. Miten sitten tähän mittaan on päästy? 

Hiusten käsittely: Hius ei vastoin yleisiä harhaluuloja kärsi lämpökäsittelyistä juurikaan, joten hiuksia kasvattaessa ei ole pakko asettaa fööniä ja muotoilurautoja ehdottomaan pannaan. Mä itse lopetin hiusten föönaamisen viime kesänä, jota aiemmin olin kuivannut ne jokaisen pesun jälkeen. Syynä tähän ei ollut se, että föönaus tekisi tukalle pahaa, vaan yksinkertaisesti mukavuudenhalu ja laiskuus, sillä näin pitkän ja paksun tukan kuivaamiseen menee ikä ja terveys. Miksi jotkut sitten kokevat föönaamisen ja kihartamisen/suoristamisen vahingoittavan hiuksia? Syy piilee lämmön sijasta mekaanisessa rasituksessa. Föönatessa märkiä hiuksia helposti kiskoo kovakouraisesti harjalla ja huono muotoilurauta saattaa repiä hiuksia. Niimpä hiusten käsittelyyn kannattaa kiinnittää huomiota ja toimia mahdollisimman hellävaraisesti - jos harjatessa joutuu irvistelemään, ei kyseessä ole hiusystävällinen käsittely. Harjaan ja muihin "hiustarvikkeisiin" kannattaa kiinnittää huomiota. Itse olen omalla sekä pitkätukkaisten asiakkaiden kohdalla todennut Tangle Teezerin ja erilaiset luonnonharjaksiset harjat parhaiksi. Invisibobblet ovat pitkistä hiuksista haaveilevien ystäviä, sillä näiden ponnareiden avulla paine jakautuu hiuksia ponihännälle sitoessa yhden kapean kohdan sijasta kierteiden avulla laajemmalle alueelle ja näin ollen vältytyään hiusten katkeilusta niiden ollessa kiinni.

Pesu ja pesutuotteet: Mitä harvemmin peset, sen parempi. Hiukset ovat märkinä haavoittuvaisia. Märkä, etenkin värikäsitelty hius venyy ja katkeaa kuivaa hiusta helpommin. Lisäksi hiusten harjaaminen märkänä on yleensä kovakouraista repimistä. Mä pesen hiukset 2-3 kertaa viikossa, vaikka urheilen paljon. Pesutuotteissa mun käyttämä tuotekirjo työsuhde-etujen vuoksi laaja ja tällä hetkellä on avattuna ainakin 20 purkkia pelkästään erilaisia pesutuotteita. Tämän hetken lemppareita näkyy kuvissa ja kaikki ovat hyviä esimerkkejä pitkästä tukasta haaveileville. Redkenin litraiset Smooth lock-sarjan shampoo ja hoitoaine ovat paitsi ihanan tuoksuiset, myös todella silottavat, mikä helpottaa hiusten käsittelyä. Lanzan Keratin Healing Oil Shampoo on nimensä mukaan useita öljyjä sisältävä tuote, joka vahvistaa ja syvähoitaa hiusta. Moroccanoilin Hydration Shampoota tuskin edes tarvitsee hehkuttaa - aivan ihana kosteuttava shampoo. Lorealin Liss Unlimited-hiusnaamio on niin ikään silottava ja syväkosteuttava, kuten myös Color Maskin Pearl-naamio, joka myös huolehtii hiusten sävystä. Kaiken kaikkiaan mun neuvo on käyttää ennen kaikkea kosteuttavia pesutuotteita, koska lisäkosteutta tarvitsee lähes poikkeuksetta kaikki hiukset. Omasta hiuslaadusta riippuen kaikki silottavat tuotteet ovat myös hyviä, juuri siksi, että ne helpottavat hiusten selvittelyä ja käsittelyä, joten minimoidaan hiusten katkeilun riski. Suosittelen ennemmin tekemään vaikka tuplapesun jollakin tälläisellä kosteuttavammalla shampoolla, kuin valitsemaan suoraan todella pesevän shampoon, sillä usein pesutehon lisääntyessä hoitavat aineet jäävät vähemmälle.
Muotoilutuotteet: Lähes mun kaikki muotoilutuotteet ovat silottavia, kiillottavia ja selvittäviä, eli erilaisia öljyjä, seerumeita ja kiiltosuihkeita. Paul Mitchellin smoothing-sarjan Super Skinny seerumi on loistava tuote föönauksen alle, se nimittäin selvittämisen ja kosteuttamisen lisäksi lyhentää hiusten kuivumisaikaa. Käytän tätä ilman föönaustakin, sillä tuote tekee latvoista ihanan pehmeät. Redkenin Diamond Oil-hiusöljy on ylellisessä pipettipullossa ja omaa maininnan 0% silikoneja, mikä on todella harvinaista, kun on kyse hiusöljystä. Tästä johtuen tämä ei niinkään selvitä hiuksia, mutta kosteuttaa ja kiillottaa senkin edestä. Usein saatan lisätä tämän päälle vielä jotakin toista seerumia. Tigin Bed Headin Glaze Haze on taas yksi tuotteista, jonka olen haalinut itselleni vain tuoksun vuoksi, mutta tämäkin on ihan hyvä silottava seerumi. Balmainin Silk perfume-kiiltosuihke puolestaan on yksi parhaista kiiltosuihkeista, joka myös siloittaa latvat pesupäivien välissä ihanan silkkisiksi. Näitä kaikkia öljyjä ja seerumeita laitan hiuksiin pääasiassa pesun jälkeen, pyyhekuivaan tukkaan ja ehkä vielä hieman latvoihin kuivanakin. Nämä siis ovat ne apulaiset, jotka pitävät latvan hyväkuntoisena ja kiiltävänä kasvatusprojektin aikana.
Näitä kahta tuotetta käytän pesupäivien välissä ja hiusten tuuheutuksessa. Tupeeraaminen kuuluu myöskin aiemmin mainitsemaani mekaaniseen rasitukseen, eli altistaa hiusta katkeilulle. Niimpä sitä kannattaa välttää tai ainakin vähentää. Hyvänä apuna tyven tuuheutuksessa toimivat erilaiset rakennetta tuovat tuotteet kuten suolasuihke tai tämä Tigin Bed Headin Sugar Shock-sokerisuihke. Tämä tuoksuu aivan ihanalta sokerilta ja tätä suihkuttelen usein tyvelle heti pesun jälkeen ja hiusten kuivuessa se tuo kivasti volyymia. Lisäksi suihkaisen tätä usein pesupäivien väleissä iltaisin vielä lisää tyvialueelle, jotta hiukset kohoavat päästä vielä seuraavanakin päivänä. Balmainin kuivashampoo on hyvä esimerkki mainiosta kuivashampoosta - sopivasti freesaava ja tuuheuttava samaan aikaan. Kuivashampoo varmistaa puhtaannäköisen lookin myös urheilupäivien jälkeen ja tuo tyvelle todella hyvin nostetta, jolloin tupeerausta ei tarvita.
Yksilöllisyys: Pitää muistaa, että kaikilla hiukset eivät kasva samoin. Keskimääräinen hiusten kasvutahti on noin 1-1,5cm/kk, mutta hiusten elinajassa on eroavaisuuksia. Toisten hiukset "kuolevat" nopeammin, jolloin hiuksista ei yksinkertaisesti kasva tiettyä mittaa pidempiä. On itsestään selvää, että jos kahden henkilön hiukset kasvavat samaa vauhtia sentin kuukaudessa, mutta toisen hiukset kasvavat vuoden pidempään ennen tippumistaan ovat ne tietenkin pidemmät. Myös hiusten laadulla on väliä - ohuissa ja hauraissa hiuksissa mekaaninen rasitus näkyy heti pahempana katona. Myös ruokavalio vaikuttaa, sillä hiukset ovat niin sanotusti kehomme ravintoketjun huipulla. Jos kroppa ei saa jotakin ravintoainetta tarpeeksi, hiukset ovat usein se, josta keho ensimmäisenä säästää. 

Onko jollain teistä hiustenkasvatusprojekti meneillään? 

8 kommenttia:

  1. Oi miten huippu hyvä postaus! Kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
  2. Tulipas paljon hyviä vinkkejä! :D muistan varmaan ikuisesti sen, että kun kerran kävin kampaajalla, niin hän sanoi suoraan etten tule koskaan saamaan pitkiä hiuksia.. mietin että joo ehken saa paksuja, tuuheita ja pitkiä hiuksia samaan aikaan, mutta hyvä hoito tekee sen että hiukset ovat paksummat ja vahvemmat. Nuorempana minulla oli pidemmät hiukset mutta todella ohuet. Nykyään paksuutta on tullut hieman lisää mutta hiukset ovat terveemmät. Toivon kyllä että voin saavuttaa pitkät hiukset vielä jonain päivänä :)

    Mitä tiedät, kuinka usein hiuksia kannattaa leikata ja vaikuttaako tämä hiusten kasvuun? Mitkä vitamiinit auttavat tässä myös?


    http://aktiivinensohvaperuna.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karu fakta on se, että kampaajien leipä on kiinni siitä, että ihmiset leikkaavat hiuksiaan. Siksi suosittelen suhtautumaan aina pienellä kriittisyydellä kollegoideni puheisiin, tutun kampaajan kanssa juttu on tietenkin eri :) Nimenomaan hiusten hoidolla voi todellakin vaikuttaa siihen, miten pitkäksi hiukset kasvavat. Mittaa tulee, käytti hoitotuotteita tai ei, mutta mikäli hoitoon ei panosta, rapisee kuivaa latvaa koko ajan pois ja näin lopputulos on plus miinus nolla. Mä itse opastan mun kasvattelija-asiakkaat hoitamisen ja oikeiden tuotteiden saloihin ja leikkaan latvasta aina vain pakollisen verran, koska fakta on myös se, että ei se tukka kasva jos aina leikataan 10cm pois :D
      Mä sanoisin, että vähän hiuslaadusta riippuen noin 3-6kk välein olisi kasvattelijan hyvä käydä siistimässä latvoja, jotta look pysyy nättinä :) Hiusten "omia" vitamiineja ovat biotiini ja sinkki, löytyy apteekista yhtenä yhdistelmäkapselina, eikä tarvitse tuhlata rahoja Prioriniin yms!
      Tsemppiä ja kärsivällisyyttä kasvatukseen <3

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksestasi! :) ymmärrän pointin hyvin ja kampaajan työ on asiakaspalvelutyötä - jos ei ole asiakkaita niin ei tule rahaakaan. Se on se fakta :D

      Täytyykin käydä tsekkaamassa tuo yhdistelmä! Sinkkiä käytän kyllä mutta biotiini voisi olla hyvä lisä jos kerta yhdistelmänä löytyy :)

      Kiitos paljon tsempeistä ! <3 aikaa ja kärsivällisyyttä tämä vaatii mutta kaikki palkitaan joskus vielä :)

      Poista
    3. Ole hyvä :) Joo ehdottomasti kokeilemaan biotiinia. Se periaatteessa on hiusten ja kynsien ykkösjuttu, sinkki auttaa sitä imeytymään, joten siksi mielellään niitä yhdessä!

      Poista
  3. Ooh tää postaus<3 Tykkäsin tosi paljon lukea tätä ja super hyviä vinkkejä-kiitos Essi! :) Hei, voitko suositella mulle mitkä olisi hyviä tuotteita pidennysten kanssa, kun ne ei mun käsittääkseni saa olla rakennepaikkaavia? Mutta haluisin silti samalla hoitaa omaa hiusta ja toivon myös salaa, että se kasvaisi :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi hyvä kuulla että tästä oli sullekkin hyötyä ♥ Joo pidennyshiusten kanssa ei rakennepaikkaavia suositella. Mun mielestä pidennystukkaan käy hyvin kosteuttavat ja samalla silottavat tuotteet, koska usein pidennyshius meinaa olla hieman pörröistä ainakin pidempään päässä ollessaan :) Näistä tämän postauksen tuotteista esim. tuo Lorealin violettipurkkinen naamio voisi olla omiaan syvähoitavana hoitoaineena ja sitten vaikkapa tuo Tigin Glaze Haze ns. "latvasuojana" :)

      Poista