3/09/2015

Seinäjoki vs Jyväskylä

Me ollaan asusteltu Seinäjoella puoli vuotta ja kaupungista on muodostunut jo selkeä käsitys. Luonnollisesti nykyistä ja entistä kotikaupunkia tulee vertailtua niin yksin kuin yhdessä miehen kanssa. Ajattelinkin, tehdä aiheeseen liittyvän postauksen, sillä teissä lukijoissa on luultavasti kummankin kaupungin edustajia ja lisäksi tämä on varmasti itse hauska lukea myöhemmin ja miettiä, ovatko mielipiteet muuttuneet
Murre: Tämä oli asia, johon kiinnitin huomiota ihan ensimmäiseksi Seinäjoella. Täällä puhutaan selkeää murretta, joka otti aluksi korvaan niin, etten välillä edes kunnolla seurannut, mistä ihmiset puhuvat, kun keskityin bongailemaan puheesta outoja sanoja. Omaa puhetapaani en (tietenkään) koe mitenkään murteelliseksi, mutta esimerkiksi asiakkaat huomaavat heti minun olevan jostakin muualta, kuin Pohjanmaalta kotoisin.

Liikenne: Seinäjoen paikallisbussiliikenne on lähestulkoon olematonta. Joka kerta, kun mulla on ollut kuljettavana joku uusi, pidempi välimatka, olen katsonut pystyisikö matkan kulkemaan bussilla, mutta näin ei ole koskaan ollut. Jyväskylän kattavan bussireitityksen jälkeen tähän on ollut totuttelemista. Täällä Seinäjoella yksityisautoilu kukoistaa ja välillä on ihan surullista katsoa liikennettä ruuhka-aikoina - suurimmissa osissa autoista istuu vain yksi ihminen.. Myös autoilijoiden liikennekäyttäytyminen kaipaa parantamisen varaa. Täällä suojatien vierellä saa odottaa tasan niin kauan, että autoja ei ole enää näkyvissä - sillä kukaan ei todellakaan pysähdy antamaan tietä. Mies on kauppareissuilla kironnut pääteiden liikennevalojärjestelmiä. Vihreä aalto on ilmeisesti tuntematon käsite, sillä jos perätysten samalla suoralla on vaikkapa kolmet liikennevalot, pysähdytään niihin kaikkiin varmasti.
Pyöräily: Seinäjoella on ihana liikkua pyörällä paikasta toiseen. Jyväskylän keskusta on pelkkää mäkeä ja koska kaupungin keskipisteenä on järvi, löytyy luonnollisesti myös siltoja sieltä täältä. Seinäjoella ei mäkisyydestä ole tietoakaan. Saman pituisen matkan Seinäjoen keskustan sisällä taittaa pyörällä puolet nopeammin kuin vastaavan Jyväskylän keskustassa. Ilmeisesti pyörät eivät myöskään ole täällä Seinäjoella yhtä haluttua tavaraa varkaiden keskuudessa, sillä munkin Jopo säilyi muutaman päivän meidän pihassa vaikka unohdin laittaa sen lukkoon.. Jyväskylässähän Jopoja tunnetusti varastetaan vaikka ne olisi kiinni kahdella lukolla. Seinäjokelaisten pyöräilyinnottomuus näkyi talvella siinä, että autoteiden kunnossapitoon kaupunki panosti kovastikin, mutta pyörätiet olivat milloin peilijäässä ja millon viikkoja auraamatta. Jyväskylän keskustassa sitä vastoin kuljin koko viime talven vaikeuksitta pyörällä.

Ihmiset: Jyväskylässä kukaan ei ole kotoisin sieltä, eikä aio pysyä siellä loppuelämäänsä. Kaupungin ikärakenne on hyvin nuori Jyväskylän ollessa todellinen opiskelijoiden Mekka. Seinäjoella sen sijaan tulee nuorten keskuudessakin enemmän vastaan ihmisiä, jotka ovat täältä tai pienistä lähikunnista kotoisin. Jostain syystä minulle on tullut pohjalaisista ihmisistä itsekäs kuva.
Luonto: Jyväskylästä kaipaan järviä ja veden läheisyyttä - maisemat Seinäjoella ovat paljon tylsempiä, kun kaikkialla on vain peltoa ja muutenkin tasaista maastoa. Nyt keväällä on ilahduttava huomata, miten pohjanmaan maantieteellinen sijainti vaikuttaa kevään tuloon - täällä lunta oli talvella paljon vähemmän ja siksi se on myös sulanut pois todella nopeasti ja kadut alkavat pikkuhiljaa olla kuivia - kun Jyväskylässä taas tarvotaan loskassa edelleen. Lintuihmiselle Seinäjoki on paratiisi - täällä fasaanit asustelevat aivan keskustan tuntumassa puistikoissa ja niitä pääsee näkemään päivittäin.

Huumori: Asioista vitsailu ei olekaan yhtä mutkatonta eri maakunnissa. Etenkin alussa tuntui, että välillä oli vaikea löytää yhteistä säveltä huumorimielessä, mutta pikkuhiljaa olen alkanut nauraa ihmisten jutuille täällä ja toisinpäin. Täällä Seinäjoella vitsailu on ehkä "julmempaa" ja ihmisillä on todella hyvä pokka, jonka vuoksi aluksi en aina tajunnut milloin on kyse läpästä ja milloin ollaan tosissaan.
Ulospäinsuuntautuneisuus: Seinäjoella iloinen yllätys on ollut ihmisten ulospäinsuuntautuneisuus. Yleisesti pohjalaisista on puhuttu sisäänpäin lämpenevinä ja juroina, mutta minusta täällä ihmiset tulevat helpommin juttelemaan tuntemattomalle, kuin Jyväskylässä, mikä oli todella mukavaa tänne muuttaessa.

Trendit: Kun vertaa Seinäjokea Jyväskylään ja Jyväskylää taas vaikkapa Helsinkiin, on mahdotonta ollaa huomaamatta miten trendeissä ollaan aina jopa vuosia jäljessä. Itse olen kiinnittänyt tähän huomiota erityisesti hiusten suhteen - se mikä oli Jyväskylässä hiuksissa in viime vuonna on vasta pikkuhiljaa rantautumassa tänne Seinäjoelle. Kaupungin pienempi koko ja "maalaisuus" vaikuttavat tietenkin myös siten, etteivät kaikki trendit välttämättä nouse täällä pinnalle lainkaan, samoin kuin verratessa vaikka Keski-Euroopan suurkaupunkimuotia Helsingin katukuvaan.

Oletteko te huomanneet samanlaisia ilmiöitä? Mitä ylipäätäänsä piditte tälläisestä hieman erilaisesta postauksesta?

(kuvat we♥it)

6 kommenttia:

  1. Tää oli tosi hyvä postaus! Ite oon asunu puoli vuotta nyt Jyväskylässä, muutin Seinäjoelta ;) Allekirjotan ton murrejutun täysin, täällä päin mua katotaan ihmeellisesti kun puhun murresanoilla, enkä ite ees sitä tajua :D Ja totta, bussiliikenne siellä on ihan surkeeta. Mutta mopoautoja on senkin edestä! Joko on menny hermo siihen pärinään? :D Ja Seinäjoella kyllä autoilijat on todella töykeitä, ei ne pysähdy vaikka kaatamalla satais ja odotat suojatien edessä.. Seinäjoella sai pelätä jäävänsä auton alle, jos lähti tien yli (erityisesti kun meni vihreitä valoja suojatiellä, niin usein sieltä joku kääntyvä autoilija ajoi melkeen päälle..), mutta täällä ihmiset pysähtyy lähes poikkeuksetta antamaan tietä! Ei tarvi vielä menettää uskoa ihmisiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, vähän hauska et sulla on tää sama kokemus ns "toisin päin" :D Me asutaan täällä vilkkaan tien varrella, joten kyllä, etenkin iltaisin/öisin menee rallitteleviin mopoihin ja mopoautoihin hermot. Voisin aivan täysin allekirjottaa ton sun kommentin noiden teiden ylityksien suhteen - ihanaa, että joku jakaa saman tuskan :D Silloin kun me muutettiin tänne syksyllä, mulla oli jalka paketissa ja liikuin kyynärsauvojen avulla. Silti sain odottaa jokaisen suojatien laidalla niin kauan, että autot loppuu, kukaan ei antanut tietä edes raajarikolle. Silloin oli kyllä kieltämättä sellainen olo, että mihinhän sitä on tullut muutettua :D

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus vaikka omakohtaista kokemusta kummastakaan kaupungista ei löydy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiva kuulla ♥ Mietenkin kiinnostaako tälläinen muita kuin kyseisten kaupunkien asukkeja, hienoa jos kiinnosti (:

      Poista
  3. ite tällä hetkellä asustan kans seinäjoella ja allekirjotan kyl monet noista sun jutuista! Vaikka oma vertailu kohta onki helsinki ja siihen verrattuna niiiin voi apua tätä seinäjokee aina välillä :DD ei siinä hyvin oon kyllä viihtynyt, vaikka kaupunki onki vähän pieni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi eiii :D Seinäjokihan on kooltaan ja asukasmäärältään n. 1/3 Jyväskylästä ja varmaan tyyliin 1/15 Helsingistä, joten en halua edes ajatella miltä susta tuntuu, kun mullakin on täällä välillä vaikeaa :D Tosi hyvä, että oot kuitenkin viihtynyt (: Ainakin täällä oppii huomaamaan mitkä asiat "omassa" kaupungissa on hyvin!

      Poista