12/23/2015

Merry Christmas (+our traditions)

Huomenna se on taas täällä, vuoden ihanin juhla - joulu! Tänään ollaan valmisteltu huomisen viimeisiä ruokia, koristeltu monia tunteja, paketoitu lahjoja ja vaihdettu rakkaan miehen kanssa paketit. Joulun toivotuksien lisäksi halusin tulla jakamaan teille muutamia meidän perheen jouluperinteistä. Millaisia perinteitä teidän jouluun kuuluu? 
Kuten blogista onkin voinut monina vuosina lukea, meillä leivotaan piparit aina itsenäisyyspäivänä. Taikina tehdään alusta loppuun itse ja piparitalosta tulee joka vuosi hieman erilainen, sillä siihen ei ole valmiita muotteja, vaan suunnitellaan kaavat joka vuosi itse. Muutoin meillä kotikotona joulu tulee näkyvästi taloon vasta aika myöhään, nimittäin 23. päivä tuodaan kuusi sisälle ja koristellaan talo muutoinkin - erilaisia tonttuja on laskettu pari vuotta sitten olleen yli 100 ja veikkaan lukeman vain kasvaneen hahah.

Jouluaatto alkaa meillä AINA riisipuurolla. Mä tykkään syödä kyseistä täyttävää herkkua välillä muutoinkin, kuin vain jouluna, mutta aattoaamuun se kuuluu ehdottomasti ! Puuron päälle kuuluu tietenkin kaneli-sokeriseos. Joulupuuron nautittuani katselen aina perinteisen Lumiukko-animaation telkkarista, vaikka muut meidän perheessä ei kyseisen ohjelman hienoutta ymmärräkkään.

Joulukirkko kuuluu meidän aattoon ja on etenkin mulle ja äidille tärkeä perinne. Koen, että täydellisen rauhoittunut tunnelma tulee vasta joulukirkossa, jonka jälkeen tuntuu ihanalta suunnata takaisin kotiin joulupöydän ääreen yhdessä rakkaiden kanssa. Joulukirkossa me ei olla käyty aina, vaan perinne on tullut osaksi aattoa vasta mun rippikoulun aikaan. Nyt tosin tuntuu siltä, etten voisi enää kuvitella joulua ilman kirkkoa.
Meillä on lahjojen suhteen tapana, että jokainen saa avata aamupäivällä yhden paketin, vaikka virallinen lahjojen avaushetki on vasta illalla. Tämä on kätevää silloin, jos tietää saavansa lahjaksi jotakin sellaista, mistä on hyötyä jouluaaton päivän touhuissa - esimerkiksi uuden kameran. Jännittävää on myöskin koettaa löytää juuri se tietty paketti!

Yksi meidän aaton vahvoista perinteistä on joulusauna. Meillä se sijoittuu aamupäivään, ennen kirkkoa ja tänä vuonna aamiaispuuron jälkeen tuleekin jo hieman hoppu saunaan ja laittautumaan, sillä joulukirkko alkaa tuntia aiemmin kuin edellisinä vuosina.

Vaikka jouluaatto vietetäänkin pääosin kotona, on meidän perheessä tapana pukeutua ja laittautua juhlaa varten arkea hienommin. Itsekin mietin aina hyvissä ajoin tärkeän päivän lookkia ja odotankin sitä, että pääsen saunan raikkaana valmistautumaan. Myös kilpikonna sonnustautuu jokaisena aattona kultaiseen rusettiin!
Koska en syö punaista lihaa, kinkku ei kuulu mun joulun ruokiin. Meidän joulupöydässä on valtava määrä erilaisia salaatteja, kalaa,  äyriäisiä ja tietenkin laatikoita, jotka sopivat myös mun ruokavalioon. Tämän lisäksi äiti valmistaa aina mua varten kalkkunaa, vaikka vatsa varmasti tulisi täyteen ilman sitäkin. 

Yhdessäolo on meidän joulussa kaikille tärkeintä. Kukaan ei juuri kerkeä jouluaattona vilkuilemaan älypuhelimia, sillä joulusaunan, kirkon, syömisen ja lahjojen avaamisen jälkeen alkaa armottomat lautapelimatsit - joita jatkuu pitkälle jouluyöhön ja tuleviin pyhäpäiviin. Mun omia lemppareita on klassiset Monopoli ja Alias, jossa oon koko perheen paras selittäjä! Tapana on, että joulua seuraavat päivät pyhitetään täysin omalle perheelle ja joulu- sekä tapaninpäivänä ei poistuta kotoa juuri muualle kuin lenkille. Kaikki perheessä rakastavat näitä päiviä, sillä meidän arki on usein todella kiireistä ja keretää harvoin viettää kaikki aikaa yhdessä.

Nyt on aika toivottaa ihanaa joulua kaikille ! Nauttikaa rakkaiden seurasta, hyvästä ruuasta ja rentoutumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti